Allmän information till dig som ska söka aNPASSAD GYMNASIESKOLA
Du som kommer direkt från anpassad grundskola kan göra din ansökan på webben. Användaruppgifter får du av skolans studievägledare/kontaktperson. Det är viktigt att du granskar dina uppgifter på webben. Din ansökan ska skrivas ut, undertecknas och lämnas till studievägledare/kontaktperson på din skola.
Du ska bifoga denna bilaga om samtycke när du gör din ansökan på webben : bilaga
Du kan välja att göra din gymnasieansökan genom att fylla i en pappersansökan och lämna till studievägledare/kontaktperson på din skola. Ansökningsblankett/pappersansökan finns på denna hemsida.
Endast en ansökan lämnas även om du söker flera utbildningar. Rangordna utbildningarna som du söker i den ordning du önskar dem.
Utredningar ska inte skickas med ansökan. Dessa ska skickas direkt till den Anpassade gymnasieskolan du söker.
Vi administrerar antagning till följande Anpassade gymnasieskolor i Dalarna och Gästrikland: Karlfeldtgymnasiet (Avesta), Ljungbergsgymnasiet (Borlänge), Falun, Leksands, Mora , Stiernhöök(Rättvik),
VBU Ludvika/Smedjebacken), Bessemerskolan (Sandviken), Polhemsskolan (Gävle).
Handlingar som ska bifogas ansökan
Du som söker till en skola som din hemkommun inte har samverkan med, ska bifoga skäl till varför du söker dit.
Sista ansökningsdag är den 14 februari 2025.
Var lämnas ansökan?
Du som går i anpassad grundskola lämnar din ansökan till skolans studievägledare/kontaktperson.
Antagning och sekretess
Ansökningshandlingar och bilagor, som inlämnats till Gymnasieantagningen, är alltid offentliga.
När meddelas antagning?
Mottagande skola kanske meddelar dig muntligt redan under våren. Besked från Gymnasieantagningen kommer under juni/juli månad beroende på när din mottagande skola vill att besked ska lämnas.
Din behörighet
Anpassad gymnasieskola vänder sig till dig som tillhör målgruppen. Det är din hemkommun som avgör om du tillhör målgruppen.
Boende (gäller val till Borlänge och Rättvik)
Vid behov av bostad med särskild service enl § 9:8 LSS, ska du kontakta hemkommunens LSS-handläggare.
Ska du flytta?
Planerar du och din familj på att flytta, lämnar du den uppgiften tillsammans med ansökningshandlingen. Sker beslut om flytt senare, meddelar du Gymnasieantagningen så att vi kan meddela din nya hemkommun snarast möjligt. När du/ni blivit folkbokförda på den nya orten skickar du ett personbevis som gäller studier till Gymnasieantagningen.
Idrottselev
Är du sökande till riksrekryterande idrottsgymnasium (RIG) ska ett intyg utfärdas om att du är uttagen av specialidrottsförbundet. Intyget ska medfölja ansökningshandlingen. I vissa fall kommer intyget senare, men ska snarast möjligt skickas till Gymnasieantagningen.
Elev från annat land
– Någon rätt för nordiska sökande att tas emot i Anpassad gymnasieskola föreligger inte.
– Ungdom under 18 år som är bosatt i utlandet hos sina vårdnadshavare ska likställas med sökande från den kommun där den sökta utbildningen anordnas, om minst en av vårdnadshavarna är svensk medborgare. SFS: 12 kap. 5 § (2010:2039).
– Asylsökande som är under 18 år jämställs i behörighetshänseende med sökande bosatta i Sverige. Observera att eleven inte får ha fyllt 18 år innan dagen skolan börjar. (skollagen 29 kap.3 §)
Val av utbildningsort
Du blir förstahandsmottagen till de nationella program som erbjuds i din hemkommun*. Om något eller några av de nationella programmen inte erbjuds i din hemkommun, så blir du förstahandsmottagen till detta program i den sökta kommunen. Förstahandsmottagande innebär att du och övriga förstahandsmottagna till sökt utbildning ska hanteras i första hand vid beslut om antagning.
Förstahandsmottagande innebär inte att du garanteras att bli antagen till sökt utbildning. Det är den ansvariga för utbildningen som fattar beslut om antagning.
*Andrahandsmottagande (frisök) Om du söker ett nationellt program som erbjuds i din hemkommun*, då blir du andrahandsmottagen till denna utbildning i den kommunen.
Frisök kan bara göras till nationella program med nationellt fastställda inriktningar. Får du en frisöksplats, har du inte rätt till inackorderingsstöd.
* = Hemkommun kan även vara samverkanskommuner = kommuner som din hemkommun har avtal med.
Ändringsval
Efter den preliminära antagningen som sker i mitten av april finns i de flesta fall möjlighet att lägga till, ta bort eller ändra dina val fram till början av maj.
Överklagande
Du kan överklaga: – tillhörighet till målgruppen för Anpassad gymnasieskola enl 18 kap. 5 eller 7 § beslut om mottagande i Anpassad gymnasieskola.
Du kan däremot inte överklaga:– beslut om antagning till Anpassad gymnasieskola
Överklagandet skickas, när det gäller studier till annan ort, till den kommun som anordnar utbildningen. Kommunen kan ompröva beslutet eller vidarebefordra överklagandet till skolväsendets överklagandenämnd. Överklagandenämndens beslut kan inte överklagas.
Relaterade sidor
Externa länkar
Sent ändringsval (efter 8 maj)
Ansökningsblankett Anpassad gymnasieskola
Blankett till ansökan utanför samverkansområdet
Ändringsval
Bilaga till skäl sen ansökan